Είναι αποδεδειγμένο ότι τα χρώματα που μας περιβάλλουν στην καθημερινότητά μας επηρεάζουν πολύ την ψυχολογία μας.

Το χρώμα των δωματίων του σπιτιού μας, των ρούχων μας και των αγαπημένων αντικειμένων μας, υποσυνείδητα  επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και προσδιορίζουν την προσωπικότητα μας.

Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τον συμβολισμό των βασικών χρωμάτων μιας παλέτας και έτσι να μπορούμε να αναλύουμε κάποια στοιχεία από τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου, ανάλογα με τις προτιμήσεις του στα χρώματα.

Το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε θεωρούνται βασικά χρώματα γιατί ‘βρίσκονται ατόφια στη φύση’.

Διαβάστε των συμβολισμό αυτόν των τριών χρωμάτων και  ταυτιστείτε ανάλογα με τα χρωματικά γούστα σας!  

Μπλε:

Συμβολίζει την ηρεμία, τη γλυκύτητα,  τον ορθολογισμό και την καθαρότητα της ψυχής. Το μπλε είναι το χρώμα του διαλογισμού και ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα. Θεωρείται ψυχρό χρώμα και είναι το χρώμα του ουρανού και του αέρα. 

 

Κόκκινο:

Συμβολίζει την αγάπη, το πάθος, το θυμό και την ωριμότητα. Είναι χρώμα ζεστό, με ένταση και προκαλεί συγκινήσεις. Το κόκκινο είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα του έρωτα, της φωτιάς, της δύναμης και της θερμότητας. Θεωρείται ότι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, δίνει ενέργεια και δρα κατά της αδράνειας.

 

Κίτρινο:

Συμβολίζει το μίσος, τη ζήλια, τον πλούτο, τη δημιουργία και τη δόξα. Θεωρείται το χρώμα της επικοινωνίας και της επιστημονικής σκέψης και συμβολίζει τη διαύγεια και τη φιλοδοξία. Είναι το χρώμα του Ήλιου και του χρυσαφιού. Το κίτρινο λέγεται ότι τονώνει την αυτοεκτίμηση και διώχνει τις φοβίες!  

 

Μαύρο:

Συμβολίζει το σκοτάδι, το φόβο και το θάνατο. Είναι αυστηρό χρώμα και εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα. Εκφράζει την πειθαρχία, την εσωστρέφεια,  αλλά και το φόβο. Τέλος το μαύρο ως χρώμα αυξάνει την αυτοσυγκράτηση και την αυτάρκεια.

& άσπρο:

Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την αγνότητα, την ελπίδα και τη διαφάνεια. Εκφράζει ειλικρίνεια, αθωότητα και λάμψη. Το λευκό φως χαρίζει διαύγεια και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τους φόβους μας.

Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα?