Όταν ξεκινώ τη μελέτη για την εσωτερική διακόσμηση ενός χώρου το πρώτο πράγμα που ρωτώ τους πελάτες μου είναι: «Σε ποια κατεύθυνση βλέπει το δωμάτιο;» με άλλα λόγια ποιος είναι ο προσανατολισμός του.

Την ερώτηση αυτήν την κάνω γιατί το από που έρχεται το φυσικό φως έχει μεγάλη σημασία στο πως φαίνεται ένα χρώμα στους τοίχους του δωματίου.

Αρχικά να πω πως αν είστε τυχεροί και ο χώρος σας «βλέπει» προς το νότο τότε έχετε τον καλύτερο προσανατολισμό. Παρακάτω θα αναφέρω το γιατί και το ποια χρώματα μπορείτε να επιλέξετε για οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σας.
 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΤΟ

Είναι τα πιο προνομιακά δωμάτια γιατί είναι φωτεινά σχεδόν όλη τη μέρα και μπορείτε να τα βάψετε με όποιο χρώμα θέλετε! Αν επιλέξετε παλ τόνους τότε ο χώρος θα φαίνεται μεγαλύτερος και ακόμα πιο φωτεινός.
Αν επιλέξετε πλούσια, έντονα και πιο σκούρα χρώματα (π.χ WΥΝWOOD - VOGUE COLLECTION) τότε ο ζεστός φωτισμός του χώρου θα αναδείξει την πραγματική ζωντάνια τους. Θα έδινα μια συμβουλή: Το φως σε αυτά τα δωμάτια τείνει να δίνει έναν κίτρινο τόνο στα χρώματα για αυτό προσέξτε λίγο αν είναι να επιλέξετε αποχρώσεις των ψυχρών χρωμάτων.

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ

Οι χώροι που βλέπουν βόρεια έχουν μια πιο ψυχρή αίσθηση. Το φως σε αυτά τα δωμάτια είναι πιο μουντό οπότε οι γκρίζες αποχρώσεις φαίνονται πιο σκούρες και ψυχρές ενώ τα περισσότερα χρώματα αποκτούν έναν πράσινο τόνο λόγω του συγκεκριμένου φωτισμού.
Για αυτούς τους χώρους μπορείτε να επιλέξετε μια απόχρωση σε ανοιχτό μπεζ-λευκό όπως το COCO PALE ή το HOBAN WHITE της VOGUE COLLECTION – αν θέλετε να κινηθείτε με ασφάλεια…

Προσωπικά πάντως θα επέλεγα να τολμήσω με πιο σκούρες αποχρώσεις στους τόνους του μωβ, του κόκκινου ή του καφέ και να δώσω στο χώρο ένα πιο έντονο και ζεστό στυλ. Θα πρότεινα λοιπόν το BETSY 1920 ή το BALMORALE STONE από την VOGUE COLLECTION.

 
 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε στο νου σας ποιες ώρες χρησιμοποιείτε αυτούς τους χώρους καθώς το φως αλλάζει κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτά τα δωμάτια έχουν φυσικό φως το πρωί αλλά όσο προχωρά η μέρα η φωτεινότητα εξασθενεί. Αν π.χ βρίσκεστε σε αυτό το δωμάτιο περισσότερο το πρωί τότε μπορείτε να το βάψετε σαν να ήταν ένα δωμάτιο που «βλέπει» νότια. Δηλαδή να επιλέξετε όποια απόχρωση θέλετε. Αν βρίσκεστε στο χώρο περισσότερο τις απογευματινές ώρες τότε επιλέξτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές για τα βορινά δωμάτια.

Ενδεικτικά να πω ότι θα μπορούσατε να κινηθείτε σε ζεστές πράσινες ή γαλάζιες αποχρώσεις όπως η MONET LILY από τη συλλογή POPULAR COLOURS ή να επιλέξετε την HAMPTONS από την VOGUE COLLECTION. Αν θέλετε κάτι πιο κλασικό προτιμήστε την STUDIO WHITE από την VOGUE COLLECTION.

 

 

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΥΣΗ

Όπως και για τα δωμάτια που βλέπουν ανατολικά έτσι και εδώ ισχύει η ίδιος κανόνας – αντίστροφα. Δηλαδή το πρωί το φως είναι αδύναμο ενώ το απόγευμα ο χώρος «λούζεται» στο φως. Έτσι αν χρησιμοποιείτε το δωμάτιο περισσότερο το πρωί επιλέξτε ό,τι χρώματα ταιριάζουν και σε βορινό δωμάτιο ενώ αν το χρησιμοποιείτε το απόγευμα διαλέξτε τις αποχρώσεις που ταιριάζουν σε νότιο.

Τέλος είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας ότι η χρήση ενός δωματίου παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο όσο και η φωτεινότητά του. Δηλαδή μια απόχρωση που θα την επιλέγαμε για τους τοίχους σε μια τραπεζαρία μπορεί να μην ταίριαζε για την ήρεμη διάθεση που πρέπει δημιουργήσουμε σε ένα master bedroom.

Patricia Wakely
Interior designer συνεργάτιδα της FLEETWOOD PAINTS

 

 

Team Smirniopoulos tips: Φυσικά κανείς δεν σας απαγορεύει να βάψετε π.χ. ένα βορινό δωμάτιο με ένα σκούρο χρώμα όπως το έντονο μωβ Mcqueen της VOGUE COLLECTION (απόχρωση προς τιμή του διάσημου σχεδιαστή Alexander Mcqueen). 

Να θυμάστε ότι σημαντικό ρόλο στο πως φαίνεται το χρώμα στον τοίχο παίζει και το τεχνητό φως. 

Πριν την τελική επιλογή της απόχρωσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δείγματα από την VOGUE COLLECTION και να βάψετε ένα χάρτινο τετράγωνο το οποίο θα το τοποθετήσετε στον τοίχο ώστε να δείτε πως φαίνεται το χρώμα με τον φυσικό και τον τεχνητό φωτισμό μαζί.