Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια το deck στους εξωτερικούς χώρους γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές.

Το deck δίνει ξεχωριστή όψη σε επαγγελματικούς χώρους και ξενοδοχεία με πισίνα και παράλληλα το να “ντύσουμε” με ξύλο ένα μέρος του κήπου, της βεράντας ή και της ταράτσας είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για τη μεταμόρφωση του εξωτερικού χώρου σε οποιαδήποτε κατοικία.

Βέβαια για να χαιρόμαστε την ομορφιά του ξύλου θα πρέπει να φροντίζουμε την επιφάνειά του καθώς το deck είναι συνεχώς εκτεθειμένο στον ήλιο και τη βροχή.

Η χρήση ενός ποιοτικού decking oil είναι απαραίτητη καθώς προστατεύει το ξύλο από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από τους λεκέδες (π.χ από λάδι).

Decking Oil VS teak oil:

Παρότι το teak oil είναι κατάλληλο για χρήση σε τροπικά ξύλα, στην περίπτωση του deck επιλέγουμε το προϊόν που δημιουργήθηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει τα προβήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ξύλινη επιφάνεια.

1. Το Decking Oil είναι πιο σκληρό και ανθεκτικό σε σχέση με το teak oil. Ετσι καλύπτει πληρως τις ανάγκες του deck καθώς το ξύλινο πάτωμα που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο συχνής χρήσης χρειάζεται περισσότερη προστασία.

2. Είναι extra υδροαπωθητικό. To deck είτε βρίσκεται σε πισίνα, είτε στον κήπο είναι εκτεθειμένο στο νερό και στη βροχή. Το Decking Oil περιέχει περισσότερες ρητίνες προσδίδοντας στο deck αυξημένη αντοχή στο νερό.

3. Είναι μακράς διάρκειας. Λόγω του κόστους τοποθέτησης deck στο χώρο μας, επιλέγουμε το προϊόν που θα του δώσει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Ξύλο καταστρώματος σε ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους

Συχνά συναντούμε το deck στην περίφραξη και στις εξωτερικές πόρτες σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες.

Προστασία deck βήμα-βήμα

A) Πρώτα απ΄όλα είναι αναγκαίο να καθαρίστε πολύ καλά το deck. Θα πρέπει να απομακρύνετε υπολείμματα άλγης και μούχλας από όπου χρειάζεται και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε το σωστό καθαριστικό.

Εμείς σας προτείνουμε να εφαρμόσετε το Desoxidante το οποίο καθαρίζει σε βάθος το ξύλο και είναι ιδανικό για επιφάνειες που έχουν γκριζάρει. Καθαρίστε καλά το deck με μια σκληρή βούρτσα για να ανοίξετε τους πόρους στο ξύλο, ξεβγάλετε καλά με νερό, ιδανικά με πιεστικό και αφήστε να στεγνώσει πολύ καλά. 

Προσοχή! Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη

B) Αφού καθαρίσετε το deck τότε μπορείτε να εφαρμόσετε στο ξύλο το κατάλληλο decking oil. Εδώ σας προτείνουμε το αγγλικό προϊόν Complete Decking Oil της Bird Brand το οποίο είναι εμπλουτισμένο με φίλτρα UV και η σύστασή του (μείγμα ρητινών, ελαίων και κεριών) χαρίζει θρέψη και τέλεια εμφάνιση σε κάθε είδους κατάστρωμα.

Επιπλέον το Complete Decking Oil είναι ιδανικό για χρήση σε deck πισίνας καθώς προσφέρει άριστο αντιολισθητικό και υδροαπωθητικό αποτέλεσμα.

TIP: Πριν εφαρμόσετε το λάδι καταστρώματος είναι καλό να καλύψετε με πλαστικό κάλυμμα οτιδήποτε μπορεί να σκονίσει την επιφάνεια του ξύλου.

 

Γ) Το Decking oil θα πρέπει να το απλώσετε σε δύο στρώσεις. Αν το deck αποτελείται από αυλακωτές τάβλες θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό πινέλο για να έχετε ένα ομοιόμορφο τελικό αποτέλεσμα.

Αν το deck είναι κατασκευασμένο από λείες τάβλες τότε απλώστε το λάδι καταστρώματος με ρολό και χρησιμοποιήστε το πινέλο για τις γωνίες και τα κοψίματα.

Εφαρμόστε το πρώτο χέρι κατά τη φορά των νερών του ξύλου και μόλις στεγνώσει η πρώτη στρώση επαναλάβετε για να εξασφαλίσετε καλή κάλυψη. Εφαρμόστε το δεύτερο χέρι με μια πιο λεπτή στρώση.

Να θυμάστε ότι η συστηματική χρήση του ενός ποιοτικού decking oil παρατείνει το χρόνο ζωής των deck.