Τα τελευταία χρόνια όσοι λατρεύουν να αναπαλαιώνουν vintage έπιπλα άρχισαν να ενδιαφέρονται όχι μόνο για τις κλασικές αντίκες αλλά και για τα mid-century έπιπλα. Είναι τα χαρακτηριστικά έπιπλα από μασίφ ξύλο που κυκλοφόρησαν στην αγορά τις δεκαετίες του '50 και του '60 και τα οποία για κάμποσο διάστημα βρέθηκαν στα αζήτητα. Στις μέρες μας όμως η απλότητά τους τα έφερε ξανά στη μόδα!

Γιατί τα αγαπάμε:

Επιπλα με μοναδικό μίνιμαλ σχεδιασμό, με ευθείες γραμμές ή καμπύλες και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους είναι ό,τι χρειάζεται ένα σύγχρονο σπίτι, αρκεί βέβαια να έχει προηγηθεί η σωστή συντήρησή τους.

Σε περίπτωση που αποκτήσετε έναν mid-century μπουφέ ή μια χαρακτηριστική συρταριέρα εκείνης της περιόδου, χωρίς να έχει αναπαλαιωθεί από κάποιον ειδικό, τότε θα πρέπει να προστατέψετε την ξύλινη επιφάνειά από τα ξυλοφάγα έντομα πριν τοποθετήσετε το έπιπλο στον χώρο σας.

1. Αρχικά θα πρέπει να αφαιρεθούν τυχόν βερνίκια που καλύπτουν την επιφάνεια. Χρησιμοποιούμε για αυτήν την εργασία το αφαιρετικό Quitapinturas. Δείτε ΕΔΩ πως γίνεται η αφαίρεση χρωμάτων ή βερνικιών. Στη συνέχεια αφού καθαρίσουμε καλά την επιφάνεια με διαλυτικό την αφήνουμε να στεγνώσει.

2. Τοποθετούμε λίγη ποσότητα Matacarcomas Νερού TITANLUX (Προστασία & Θεραπεία απο το σαράκι) σε ένα γυάλινο δοχείο και με ένα πινέλο περνάμε όλο το έπιπλο. Σε περίπτωση που έχουμε παρατηρήσει μικρές τρύπες στην επιφάνεια τότε αυτό σημαίνει ότι το ξύλο έχει προσβληθεί από σαράκι. Για να το θεραπεύσουμε γεμίζουμε τις τρύπες με το Matacarcomas χρησιμοποιώντας μια σύριγγα. Δείτε ΕΔΩ πως χρησιμοποιούμε το Matacarcomas με σύριγγα. Αν στο σπίτι έχουμε παιδιά και κατοικίδια ζώα τυλίγουμε το έπιπλο με πλαστικό κάλυμμα και αφήνουμε να ενεργήσει το φάρμακο.

3. Υστερα από 24 ώρες μπορούμε να διακοσμήσουμε το έπιπλο με βερνίκι ή χρώμα.

 

Η τάση στη διακόσμηση των mid-century επίπλων

Διακοσμητές και DIYers προτιμούν να αναπαλαιώνουν τα mid-century έπιπλα χρησιμοποιώντας βερνίκι, κρατώντας δηλαδή τη φυσική όψη του ξύλου ή επιλέγουν να βάφουν ορισμένα σημεία του επίπλου με ριπολίνη όπως πολύ συχνά κάνει η διακοσμήτρια Elizabeth Dot, κάνοντας colourblocking με την χαρτοταινία Frogtape (δείτε ΕΔΩ)

 

 

Προϊόντα για την αναπαλαίωση των mid-century επίπλων

Αφού προστατέψετε το έπιπλο από το σαράκι, μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια με το οικολογικό βερνίκι κρούστας νερού TITANLUX ή με το βερνίκι εμποτισμού TINANLUX. Αν θέλετε να βάψετε ορισμένα σημεία του επίπλου με χρώμα τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οικολογική ριπολίνη TITANLUX ECO την οποία θα βρείτε σε πολλές αποχρώσεις. 

Δείτε παρακάτω διάφορες προτάσεις για το πως μπορείτε να εντάξετε ένα mid-century έπιπλο στο χώρο σας. Καθώς είναι ένα τόσο ιδιαίτερο κομμάτι προτιμήστε να το τοποθετήσετε στο σαλόνι, στην τραπεζαρία ή στον χώρο υποδοχής συνδυάζοντάς το με πίνακες ζωγραφικής, πόστερ και ρετρό διακοσμητικά αντικείμενα.