Το ξέρετε ότι μπορείτε να... αλλάξετε τις διαστάσεις του χώρου σας απλά και μόνο βάφοντάς το με τον κατάλληλο τρόπο;

Όπως ακριβώς το μακιγιάζ ή οι αποχρώσεις των ρούχων μπορούν να τονίσουν ένα χαρακτηριστικό ή να καλύψουν μια ατέλεια, έτσι και σε ένα δωμάτιο τα χρώματα μπορούν να το κάνουν να φαίνεται πιο μεγάλο, πιο “μαζεμένο”, πιο ψηλό κλπ.


Ανάλογα με τις διαστάσεις του δωματίου σας δείτε παρακάτω πως μπορείτε να το αναδείξετε επιλέγοντας σωστά που θα χρησιμοποιήσετε σκούρες και ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.

1. ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΘΟΣ 

Για να μειώσετε το βάθος σε ορθογώνιους χώρους, απλά βάψτε τον κεντρικό τοίχο με έντονο χρώμα και επιλέξτε για τους τους άλλους τοίχους και την οροφή ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις.


2. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Συνδυάστε στον κεντρικό και στους πλαϊνούς τοίχους έντονες αποχρώσεις ώστε να έρχονται σε αντίθεση με το ανοιχτόχρωμο ταβάνι. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι οριζόντιες γραμμές, διευρύνουμε τα σημεία έντασης και έτσι δίνεται η εντύπωση μεγαλύτερου χώρου. Επιπλέον αυτό το τρικ δίνει την εντύπωση ότι το ταβάνι είναι ψηλότερο.


3. ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΨΗΛΟ ΧΩΡΟ

Σε περίπτωση που το σπίτι είναι ψηλοτάβανο, έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά εφέ: να "χαμηλώσετε" το δωμάτιο βάφοντας το ταβάνι σε βαθύ, έντονο χρώμα και επιλέγοντας για τους τοίχους πιο φωτεινούς τόνους.


4. ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Για να “στενέψετε” έναν μεγάλο χώρο, επιλέξτε μια ενιαία έντονη απόχρωση για τους πλαϊνούς και τον κεντρικό τοίχο ενώ για την οροφή ένα ανοιχτό χρώμα.


5. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ

Βάψτε το φόντο και την οροφή με σκούρους τόνους και τα (μεγαλύτερα) πλευρικά τοιχώματα σε πιο ανοιχτούς τόνους. Αυτό το τρικ ταιριάζει υπέροχα στους διαδρόμους.


6. ΓΙΑ ΝΑ “ΚΟΝΤΗΝΟΥΜΕ” ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

Αν θέλετε να μειώσετε το ύψος των τοίχων τότε χωρίστε την επιφάνεια τους οριζόντια και βάψτε με μια πιο σκούρα απόχρωση.


7. ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ

Οι ανοιχτές αποχρώσεις στους τοίχους και στην οροφή, κατά προτίμηση λευκό ή μπεζ, αντανακλούν περισσότερο φως και δίνουν μια αίσθηση εύρους.


8. ΓΙΑ ΝΑ “ΖΕΣΤΑΝΟΥΜΕ” ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ

Εάν ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και απρόσωπος μπορείτε να τον "μαζέψετε" με ένα απλό εφέ: Χρησιμοποιήστε σκούρα χρώματα σε κάθε τοίχο και οροφή. Το τρικ αυτό δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς και χαρίζει εκλεπτυσμένο στυλ στο δωμάτιο. 


9. ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ

Εαν θέλετε να δώσετε έμφαση στον κεντρικό τοίχο και να αναδείξετε κάποια ιδιαίτερη κατασκευή πάνω σε αυτόν (με πέτρα, ξύλο, ράφια κλπ) τότε βάψτε τους πλαϊνούς τοίχους με μια πιο έντονη απόχρωση.