Σε μια εποχή που κυριαρχεί η λατρεία για την τελειότητα και την απόλυτη ομορφιά το νέο trend στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων από την Ιαπωνία μας φέρνει μια εναλλακτική θεωρία για το ωραίο.

Με ρίζες στην ιαπωνική αισθητική και φιλοσοφία, το wabi-sabi προβάλλει την ομορφιά της ατέλειας, της παροδικότητας και του φυσικού κύκλου της ωρίμανσης και της φθοράς.

Είναι ένας τρόπος interior design που απευθύνεται στους ανθρώπους που αναζητούν έναν πιο ουσιαστικό τρόπο ζωής και ως στυλ επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των αντικειμένων, των χώρων και των εμπειριών.

Οι ρίζες του Wabi-Sabi εντοπίζονται στις αρχαίες ιαπωνικές τελετές τσαγιού και στον Βουδισμό Ζεν. Ως έννοια περιλαμβάνει μια βαθιά εκτίμηση για την ομορφιά που μπορεί να βρεθεί στην απλότητα, την ασυμμετρία και το πέρασμα του χρόνου. Ο όρος "wabi" αρχικά αναφερόταν στη μοναξιά της ζωής στη φύση και το "sabi" σήμαινε την ομορφιά που έρχεται με την ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι όροι συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν το wabi-sabi, ενσωματώνοντας μια ευρύτερη φιλοσοφία.

Ας δούμε παρακάτω πως μπορούμε να φέρουμε αυτή τη φιλοσοφία μέσα στο σπίτι μας ή στο χώρο που εργαζόμαστε:

Πως θα διακοσμήσουμε το χώρο μας σε στυλ Wabi-Sabi


To Wabi-Sabi μας καλεί να βρούμε τη χαρά σε πράγματα που είναι ατελή και παλιά. Για αυτό τον λόγο κυριαρχείται από υλικά με ρωγμές και ανάγλυφες υφές. Οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε γήινους τόνους με χρώματα που έχουν ανάγλυφη υφή - και συχνά η όψη τους είναι επιτηδευμένα φθαρμένη. (Δείτε παρακάτω ποιο προϊόν μπορείτε να επιλέξετε για αυτά τα εφέ).

Απλότητα: Wabi-sabi σημαίνει απλότητα στον χώρο. Ακολουθώντας αυτό το στυλ διακόσμησης απομακρύνουμε κάθε τι περιττό και εστιάζουμε  στην ουσία ενός αντικειμένου ή χώρου. Με την εξάλειψη της υπερβολής, επικεντρωνόμαστε στην αληθινή φύση των πραγμάτων.

Φυσικά Υλικά: Δίνουμε έμφαση στη χρήση φυσικών υλικών που αναπτύσσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα με την πάροδο του χρόνου. Στο wabi-sabi κυριαρχούν το ξύλο, η πέτρα, τα κεραμικά αντικείμενα και τα υφάσματα από βαμβάκι και λινό. Επιπλέον μπορούμε να εντάξουμε στο χώρο μας και φυτά εσωτερικού χώρου.

Ατέλεια: Οι ρωγμές, η ασυμμετρία και οι ανάγλυφες επιφάνειες προσδίδουν αυθεντικότητα και μοναδικότητα.

Λιτότητα: Το Wabi-Sabi αποφεύγει τη χλιδή και την υπερβολή. Βρίσκει την ομορφιά στη λιτή εμφάνιση καλλιεργώντας την αίσθηση της ικανοποίησης με λιγότερα και πιο ουσιαστικά αντικείμενα.

Πατίνα: Η φυσική φθορά και η γήρανση των υλικών βρίσκεται στο κέντρο της φιλοσοφίας του Wabi-Sabi. Η πατίνα προσθέτει βάθος και χαρακτήρα στους τοίχους ενός χώρου.

Καθημερινά αντικείμενα: Από παλιά σκεύη μέχρι vintage έπιπλα. Η χρήση αντικειμένων που έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά ή παλιά αντικείμενα που φέρουν ορατά σημάδια χρήσης, προκαλούν την αίσθηση της σύνδεσης με το παρελθόν.

 

Τα χρώματα του Wabi-Sabi

Στο Wabi-Sabi κυριαρχούν οι γήινοι τόνοι στα χρώματα για τον τοίχο. Μια ιδανική επιλογή είναι η διακόσμηση με τα SUEDE της Crown τα οποία διατίθενται σε γκρι τόνους της πέτρας και σε καφέ-μπεζ της άμμου και της γης.

Επιπλέον λόγω του ότι το SUEDE είναι ανάγλυφο και ελαφρώς τραχύ δίνει αυτήν την αίσθηση του παλιού και του ακατέργαστου το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Wabi-Sabi.

Μπορείτε να συνδυάσετε παραπάνω από μια αποχρώση και να βάψετε τους τοίχους εφαρμόζοντας 2 χρώματα. Χρησιμοποιώντας ένα ρολό ή ένα χοντρό πινέλο περάστε την πρώτη απόχρωση την επιφάνεια και στην συνέχεια με σταυρωτές πινελιές περάστε τη δεύτερη απόχρωση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε ένα απότελεσμα διχρωμίας στον τοίχο στο στυλ του εφέ φθαρμένης όψης.

Επιπλέον με το Suede μπορείτε να βάψετε διάφορα παλιά διακοσμητικά και αντικείμενα από μέταλλο ή και πλαστικό ώστε να τους προσδώσετε μια φυσική εμφάνιση και να τα εντάξετε στον Wabi-Sabi χώρο σας.