Μην διστάσεις να φρεσκάρεις μόνος ή μόνη σου τα ντουλάπια της κουζίνας. Αξίζει τον κόπο καθώς είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για μεγάλη αλλαγή στην κουζίνα ό,τι ντουλάπια και αν έχεις. 

Αν οι επιφάνειες βρίσκονται σε καλή κατάσταση είναι κρίμα να ξοδέψεις χρήματα για να αλλάξεις τα ντουλάπια. Πολλές κουζίνες είναι κατασκευασμένες από μασίφ ξύλο το οποίο είναι εξαιρετικά ποιοτικό υλικό, έτσι δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί απλώς χρειάζεται να βαφτεί. Φυσικά μπορείς να βάψεις και τα ντουλάπια από MDF. 

Είναι σημαντικό να επιλέξεις ποιοτικά υλικά γι αυτήν την ανακαίνιση. Μην δουλέψεις με φτηνά πινέλα και χρώματα γιατί θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα σε ικανοποιήσει. Διαβάζοντας τις εμπειρίες των DIYers όλοι λένε τα σωστά υλικά έπιασαν τόπο και ότι αυτή η εργασία είναι ό,τι καλύτερο έχουν κάνει στο χώρο τους!

Θέλεις να το κάνεις και εσύ; 

Πάμε βήμα-βήμα: 

Πρώτα απ΄όλα επιλέγεις την αποχρώση με την οποία θέλεις να βάψεις τα ντουλάπια. Η οικολογική ριπολίνη TITANLUX ECOLOGICO διατίθεται σε χιλιάδες χρώματα και σε τρία φινιρίσματα: γυαλιστερό, σατινέ και ματ. 

1. Αφαιρείς τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Σημείωση: Οταν θα έχει τελειώσει το βάψιμο και για να τα τοποθετήσεις στον σκελετό της κουζίνας εύκολα, σημειώνεις από πριν τη θέση τους. 

2. Αφαιρείς τα πόμολα και τους μεντεσέδες. Τα βάζεις σε σακουλάκια με σημειώσεις για το που πρέπει να τοποθετηθούν. 

3. Προστατεύεις με χαρτοταινία τα σημεία που δεν πρέπει να λερωθούν. Στρώνεις χαρτόνι ή πλαστικό πάνω στον πάγκο, στο δάπεδο και στις ηλεκτρικές συσκευές και το στερεώνεις με χαρτοταινία Frogtape

4. Απαραιτήτως καθαρίζεις πάρα πολύ καλά τα ντουλάπια με καθαριστικό που αφαιρεί τα λίπη και τη βρωμιά.

 

5. Τρίβεις τις επιφάνειες (ντουλάπια, συρτάρια, σκελετό) με ένα γυαλόχαρτο. Καθαρίζεις καλά από τη σκόνη με μια πετσέτα.

6. Για το βάψιμο θα χρειαστείς ένα πινέλο γωνίας για τις λεπτομέρειες και ένα ρολό κατάλληλο για χρώμα νερού. Φοράς γάντια και ξεκινάς. Τα ντουλάπια τα τοποθετείς στο πάτωμα (το οποίο είναι προστατευμένο με χαρτόνι ή πλαστικό). Αν υπάρχει η δυνατότητα τα τοποθετείς σε καβαλέτο. 

Σημείωση: Βάφεις πρώτα την πίσω πλευρά και αφού στεγνώσει τα γυρίζεις ανάποδα και βάφεις την μπροστινή πλευρά.

7. Βάζεις στο σκαφάκι λίγη ποσότητα από την οικολογική ριπολίνη TITANLUX ECOLOGICO. Το χρώμα στεγνώνει γρήγορα και είναι άοσμο. Προτίμησε να απλώσεις λεπτές στρώσεις χρώματος για καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. 

8. Αφού στεγνώσει πολύ καλά το πρώτο χέρι (4 ώρες στους 23 βαθμούς Κελσίου) τρίβεις μαλακά την επιφάνεια με γυαλόχαρτο και περνάς το δεύτερο χέρι.

9. Αφήνεις και τη δεύτερη στρώση να στεγνώσει πολύ καλά πριν κρεμάσεις τα ντουλάπια. 

 

Φωτογραφίες: themerrythought.com