Ανάμεσα σε τόσα πινέλα που κυκλοφορούν είναι αλήθεια ότι είναι κάπως δύσκολη η επιλογή.

Οσοι ξεκινούν μια DIY εργασία στο σπίτι αφού επιλέξουν το χρώμα ρωτούν συνήθως ΠΟΙΟ ΠΙΝΕΛΟ πρέπει να διαλέξουν για το βάψιμο ενός επίπλου ή ενός χώρου.

 

Οι επαγγελματίες που έχουν βάψει εκατοντάδες χώρους και οι έμπειροι DIYers απαντούν σε αυτό το πρόβλημα δίνοντας τρεις κανόνες για την επιλογή πινέλου:

 

Σύγκριση ενός κοινού πινέλου με το πινέλο Blade το οποίο έχει δημιουργηθεί για άψογο βάψιμο με χρώματα νερού.

1. Το καλό πινέλο είναι και το φθηνότερο!

Μπαίνοντας στο χρωματοπωλείο ίσως μπερδευτείτε με τα τόσα είδη πινέλων που θα δείτε μπροστά σας. Αν αγοράσετε το φθηνότερο θα δείτε ότι τελικά δεν κάνατε την οικονομικότερη επιλογή καθώς αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για παραπάνω από μια εργασία το πιθανότερο είναι ότι η αποδόση του θα σας απογοητεύσει.

‘Ενα από τα θέματα με τα φθηνά πινέλα είναι ότι επειδή  δεν συγκεντρώνουν αρκετή ποσότητα χρώματος το απλώνουν ανομοιόμορφα αφήνοντας το γνωστό τελείωμα με τις γραμμές. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι μαδάνε αφήνοντας πάνω στο χρώμα τρίχες τις οποίες πρέπει να αφαιρέσετε.

Έτσι είναι πολύ καλύτερα να δουλέψετε με ένα ποιοτικό πινέλο το οποίο θα σας ικανοποιήσει και στην απόδοσή του ( εύκολη χρήση – όμορφο φινίρισμα) και επιπλέον θα το έχετε για χρόνια. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται κάθε φορά που θέλετε να βάψετε κάτι να αγοράζετε ξανά καινούργιο πινέλο. 

2. Διαλέξτε το σωστό μέγεθος

Ανάλογα με την εργασία θα πρέπει αν επιλέξετε και το σωστό μέγεθος, καθώς δυστυχώς δεν μπορείτε να βάψετε τα πάντα με το ίδιο πινέλο. Σε αυτή την επιλογή πάντως θα σας βοηθήσουν πολύ οι πωλητές στο χρωματοπωλείο, αλλά δεν είναι κακό να γνωρίζετε από πριν κάποια βασικά πράγματα:

ΠΙΝΕΛΑ 4΄΄- 6΄΄: Ιδανικά για να βάψετε μεγάλες και επίπεδες επιφάνειες σε τοίχους και ταβάνια.

ΠΙΝΕΛΑ 2΄΄- 3΄΄: Ιδανικά για να βάψετε έπιπλα, πόρτες και μικρότερες επιφάνειες στον τοίχο.

ΠΙΝΕΛΑ 1΄΄- 1,5΄΄: Ιδανικά για να βάψετε σοβατεπί, γύψινα, τις επιφάνειες γύρω από τις πόρτες και τους διακόπτες.

ΠΙΝΕΛΑ 0,5΄΄: Ιδανικά για να βάψετε λεπτομέρειες σε γωνίες και σε κάσες σε παράθυρα ή πόρτες.

3. Διαλέξτε το σωστό είδος

Καταρχάς τα πινέλα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά με την συνθετική τρίχα και σε αυτά με τη φυσική τρίχα.

Α) Τα πινέλα με την συνθετική τρίχα είναι κατασκευασμένα ειδικά για χρήση με υδατοδιάλυτα χρώματα. Αρα είναι η σωστή επιλογή σε περίπτωση που π.χ θέλετε να βάψετε μια επιφάνεια με πλαστικό χρώμα, με Chalk Paint ή με οικολογική ριπολίνη.

Β) Τα πινέλα με φυσική τρίχα είναι ιδανικά για χρήση με λαδομπογιές καθώς εξασφαλίζουν γρήγορο βάψιμο και άψογο φινίρισμα χωρίς να αφήνουν γραμμές.

Αφού επιλέξετε ένα από τα παραπάνω στη συνέχεια θα πρέπει να δείτε ποιος τύπος πινέλου ταιριάζει για την εργασία σας δηλαδή: flat, με γωνία, στρογγυλό κλπ.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ:         

Πάντα μετά τη χρήση να καθαρίζετε πολύ καλά τα πινέλα σας και αφού στεγνώσουν να τα τοποθετείτε ξανά στη θήκη τους ώστε να μη χάνουν το σχήμα τους. 

 

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΠΙΝΕΛΑ

Πινέλα Artisan

 

Πινέλα Blade

 

Πινέλα Easyclean

Δείτε όλα τα πινέλα ΕΔΩ